Agentie de branding

Cand ai nevoie de o agentie de branding?

1. Atunci când ai nevoie de un nume care să devină marcă înregistrată.

2. Atunci când vrei o identitate vizuală profesionistă

Acestea sunt principalele 2 motive pentru care colaborăm cu clienții noștri. Este posibil să mai fie și alte motive, dar le consider secundare, sau în zona de mentenanță a unui brand. Mai departe voi detalia aceste 2 motive pentru care este utilă o agenție de branding.

1. Un nume bun care devine marcă înregistrată

Să găsești un nume bun care se poate înregistra este deja un proiect foarte ambițios. Acum există peste 8 milioane de mărci înregistrate la nivel european. Cele mai aglomerate categorii sunt cele pentru produse alimentare sau cele ale băuturilor răcoritoare. Dacă vrei să ieși pe piață cu o marcă nouă de biscuiți, o să fi uimit de câte mărci înregistrate există.

O mare parte dintre aceste mărci nu sunt cunoscute, fie pentru că se vând pe alte piețe, fie pentru că nu au fost folosite niciodată. O marcă înregistrată are termenul de valabilitate de 10 ani.

Într-o agenție de branding există căutătorii de nume. Aceștia sunt oameni foarte speciali, un fel de alchimiști ai cuvintelor. Cei mai buni dintre ei reușesc să făurească nume foarte bune:

- Nume ușor de reținut și de scris

- Nume care comunică un concept relevant pentru publicul țintă

- Nume care se pot înregistra

Timpul necesar pentru creația unui nume este de 30 - 90 de zile. În funcție de valoarea copywriterului, de inspirația sa, de timpul pe care-l alocă pentru proiect, de gradul de aglomerare pe care îl are o anumită clasă de înregistrare.

După ce este creată o listă scurtă cu nume, aceste propuneri trebuie verificate cu o firmă specializată în proprietate intelectuală.

Abia după ce avem acordul firmei de avocatură, o să înceapă procesul de înregistrare al unui nume. Timpul necesar pentru înregistrarea numelor este de 3- 6 luni. În funcție de oficiul unde se înregistrează și de numărul de clase pe care un brand vrea să le blocheze.

2. O identitate vizuală profesionistă

Un brand are nevoie de o întreagă suită de elemente vizuale, de caractere de literă și de o familie de culori pentru a comunica coerent în toate mediile.

Logotipul este foarte important pentru a semnala personalitatea unei mărci, dar nu este suficient. Un ambalaj va avea o serie de culori asociate, de o familie de fonturi și de ilustrații sau alte elemente vizuale cu care să comunice.

Putem să privim personalitatea unei mărci în paralel cu personalitatea unui om. Contează felul în care arată, dar sunt foarte importante și celelalte elemente:

- Subiectele sale de discuție

- Tonul pe care-l folosește

- Nivelul discursului mai popular sau mai elevat

Identitatea verbală și vizuală a unei companii poate fi asociată cu personalitatea unui om. Numele și logotipul sunt cele mai importante elemente pentru că aceste formează prima impresie. Dar, modul cum continuă să comunice un brand va influența percepția de care se bucură în rândul publicului.

O agenție de branding are obișnuința de a se gândi la aceste lucruri, în timp ce majoritatea antreprenorilor sunt mai preocupați de elementele funcționale ale afacerii. E normal să fie așa. Doar că un produs foarte bun, care nu reușește să comunice nu va avea succes. Fără branding, un produs o să fie mereu perceput ieftin. Această percepție nu permite creșterea afacerii sau dezvoltarea ei.

Cele mai de succes afaceri reușesc să îmbine producția și comunicarea. Brandurile mari cunosc foarte bine importanța brandingului și alocă între 5 și 15% din cifra lor de afaceri pentru proiecte de marketing și promovare. Firmele mici, nu au însă această rutină și trebuie să învețe repede beneficiile comunicării sau să rămână într-o zonă de producție și prețuri mici.

cand ai nevoie de o agentie de branding

Te invit să vezi o selecție de proiecte realizate de Logo Bigger.

Dacă ai nevoie de o agenție de branding, te aștept să vorbim despre proiectele tale. Aici.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram