Agentie de branding

Tipuri de branduri

Facem un inventar cu cele mai importante tipuri de branduri:

1. Brand personal

Este imaginea pe care și-o construiește o persoană publică. Pentru a construi un brand personal puternic este nevoie de o strategie de poziționare, de comunicare constantă și de utilizarea instrumentelor media.

2. Brand de Produs

tipuri de branduri. brand de produs

Mărcile comerciale au nevoie de o poziționare unică în mintea consumatorilor. De aceea utilizează elemente de identitate și comunicare pentru a se diferenția și pentru a avea o percepție pozitivă.

Cumpărătorii își doresc o garanție a calității produselor pe care le achiziționează. Prezența logotipului unei mărci funcționează ca o asigurare a calității. Brandul Apple ne garantează un standard de calitate al produselor fie că achiziționăm un iphone, un imac sau un ipad.

3. Brand de servicii 

tipuri de branduri dhl

Serviciile au la fel de multă nevoie de încrederea clienților săi. Această încredere, la fel ca în cazul produselor, se obține și se păstrează respectând promisiunile făcute. Un serviciu va trebui sa compenseze lipsa unui obiect tangibil cu care interacționează clienții. Va face branding prin modul în care arată interfața online pentru comenzi, prin felul în care răspund angajații la telefon, sau prin modul în care arată și se comportă angajatul care face efectiv livrările.

4. Brand corporatist

tipuri de branduri unilever

The corporate brand defines the firm that will deliver and stand behind the offering that the customer will buy and use.” David Aaker

Rolul brandului corporatist este de a garanta valoarea produselor din portofoliul sau. Brandul corporatist beneficiază de o moștenire valoroasă. Încrederea clienților. Această moștenire se transmite mai departe produselor din portofoliul brandului corporatist.

5. Brand Non-Guvernamental și Non-Profit

rainforest alliance

ONG-urile și asociațiile Non-Profit nu au caracter comercial. Ele sunt în slujba unor idei relevante pentru societatea civilă.

Brandingul a apărut ca o necesitate de diferențiere și de obținere de vizibilitate. Lucru foarte important în obținerea voluntarilor și a fondurilor necesare acțiunilor specifice.

Vezi aici un exemplu foarte bun de promovare pentru un brand ONG

6. Brand de Destinație

vegas

Sunt brandurile unor orașe sau zone specifice unde turismul joacă un rol important în economia locului. Brandurile de destinație asociază un loc specific cu un concept atrăgător pentru turiști. Pentru a funcționa un astfel de branding, este nevoie de o infrastructură suport. Sistemul de cazare, restaurante și alte servicii vin să susțină poziționarea brandului de destinație.

Brandurile de oraș sau de țară au scopul de a consolida imaginea și reputația unei țări cu scopul de a atrage turiștii.

7. Brand de Celebritate

tipuri de branduri ellain selfie

Este modul în care celebritățile își capitalizează imensa lor popularitatea. Vedetele își pot asocia imaginea cu diferite branduri. Fie în reclame propriu-zise, fie, într-un mod mai subtil, prin plasarea de produse în diferite momente în care sunt sub lumina reflectoarelor sau pe rețelele de socializare.

8. Brand Privat / Private Label

Acestea nu sunt branduri propriu-zise. Sunt mărci deținute de lanțurile mari de magazine. Beneficiază de prețul bun, de poziționarea la raft privilegiată și de promovarea în revistele comerciale.

În România incidența private label-ului este de aproximativ 30%, tendința fiind de creștere.

Elveția are 55% din vânzări private label.

9. Brandul de angajator

Este imaginea de bun angajator pe care și-o construiesc business-urile care vor să fie atrăgătoare pentru angajați.

Condițiile bune de muncă, grija pentru sănătatea și viața personală, investițiile în calificarea și dezvoltarea profesională, salarizarea, planurile de carieră, toate acestea duc la o imagine atrăgătoare pentru viitorii și actualii angajați.

Say, Stay & Strive factor

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram