Câteva definiții ale termenului brand:
Un brand este un nume, termen, un semn, un simbol, un desen sau o combinație a acestora, destinate să identifice bunurile și serviciile unui vânzător sau grup de vânzători și să le diferenția de competiție.
Phillip Kotler – Author of Marketing Management
Brand-ul este imaginea pe care oamenii o au despre o companie sau un produs.
Este cine cred oamenii că ești. Este “The emotional aftertaste” care rămâne după o experiență (chiar și la a doua mână) cu un produs, serviciu sau o companie.
Ann Handley – MarketingProfs, Author with C.C. Chapman of Content Rules
Un brand este, în esență, un recipient pentru o experiență completă a unui client cu un produs sau ocompanie.
Sergio Zyman, Author of The End of Advertising As We Know It
Un brand este "Suma imaterială a atributelor unui produs: a numelui său, a ambalajului său, a prețului, a istoriei sale, a reputației sale și a modul în care este promovat.„
David Ogilvy, Author of On Advertising
"Un brand este o idee sau un concept pe care îl dețineți în mintea unei consumator.„
Al Ries – Author of Positioning: the Battle for Your Mind
Un brand este o percepție semnificativă despre un produs, un serviciu sau chiar o persoană pe care oamenii de marketing doresc să o creadă consumatorii.
Josh Moritz
Brandingul a aparut ca o necesitate de a insemna animalele aflate in proprietatea cuiva pentru a le recunoaste atunci cand se rataceau sau erau furate.
Termenul Branding a apărut ăn jurul 350 AD ca o derivație a cuvântului scandinav “Brandr”, care însemna “a arde”.
La început Brand-ul era o unealtă din lemn cu ajutorul căreia se marcau animalele aflate în proprietatea unei ferme. Proprietarii de vite au creat modele diferite de însemnare a animalelor pentru a deosebi animalele.
Semnele trebuiau să fie simple, unice și ușor de diferențiat.
Odată cu începutul revoluției industriale, la începutul anilor 1800, apare producția de bunuri în masă și comercializarea lor în toată lumea.
Produsele care beneficiază de o percepție superioară a calității pot fi vândute la un preț mai mare. Astfel apare nevoia producătorilor de a-și diferenția mărfurile. Brandul devenind o modalitate de confirmare a unei calități specifice pentru consumatori. Apare valoarea adăugată a brandului.
Primele mărci înregistrate apar în jurul anilor 1870 pentru a face imposibilă crearea de către competiție a unor produse similare.
Apariția mijloacelor de comunicare în masă a schimbat modul în care comunică brandurile. Acestea au depășit etapa informării consumatorilor.
În 1928, Edward Bernays, în cartea Propaganda afirmă că prin comunicarea persuasivă a unor idei asociate produselor, oamenii pot să-și schimbe comportamentele.
Industria publicității va prelua teoria și astfel în anii 1960 vom vedea cum produsele sunt asociate unor beneficii emoționale. Consumatorii aflând astfel că dacă achiziționează un anumit produs sau altul vor putea să devină mai atrăgători sau să facă parte dintr-un club exclusivist.
Un brand se construiește în timp și are o componentă foarte interactivă.
Producătorul construiește o poziționare dorită sau o promisiune pe care o susține prin toate elementele de identitate și comunicare pe care le utilizează.
Publicul evaluează produsul și decide dacă acceptă ca un produs sau o marcă să se transforme într-un brand.