Creatie nume, marcă înregistrată sau domeniu web. Am scris acest text pentru antreprenorii aflați la început de drum, care vor un nume bun pentru afacerea lor.
Hai să clarificam lucrurile:
Numele este identitatea verbală a unui produs sau serviciu. Este felul în care se vor referi la tine clienții, este echivalentul numelui tău propriu. Nike, Dorna, Xerox au fost la început doar niște nume pe o listă.
Ideal este să ai un nume scurt, ușor de pronunțat, relevant pentru clienți, care să conțină în el o poveste, să beneficieze de recunoaștere, să aibă un istoric, să se bucure de o percepție pozitivă anterioară. Un fel de Ianis Hagi aplicat produselor sau serviciilor.
Mărcile sunt denumiri protejate la nivel național sau internațional. Toate produsele și serviciile posibile sunt grupate în 45 de clase. Cu siguranță o să găsești una și pentru afacerea ta. Vezi clasele Nisa
Deținerea unei mărci înregistrate îți oferă siguranța că vei putea comercializa produse și servicii fără ca un competitor să folosească același nume cu al tău. Imaginează-ți că muncești mult și reușești să ai un produs de calitate, apreciat de clienși, dar numele tău nu este marcă înregistrată și într-o zi apare pe piață un produs cu același nume.
Tot ceea ce ai construit până acum se poate duce de râpă, pentru că nu ai protejat legal o denumire. De fapt e vorba despre protejarea unei afaceri întregi.
Este denumirea site-ului tău de prezentare. Se termină în .com, eu, ro, org, biz etc.
Aici poți să verifici disponibilitatea de achiziție a domeniului web: Romarg.ro
Ideal este să ai domeniul web descris de numele de brand. Astfel o să fi găsit mai ușor în căutările organice și o să ai un trafic mai mare pe site din partea celor care cunosc numele tău și te caută online.
Recomandare mea este să începi cu un nume bun. Aceasta este unealta cea mai eficientă pentru a crește un brand și pentru a comunica eficient cu clienții.
Într-o agenție de branding primul pas e completarea unui brief. Un document care structurează informațiile esențiale ale unui proiect.
Un brief răspunde la următoarele întrebări:
- Care este modelul meu de business
- Cine sunt clienții mei
- Care este competiția și cu ce mă diferențiez de ea
- Care este poziționarea mea / cum vreau să fiu perceput de clienți
Începe prin a răspunde la aceste întrebări. Te vor ajuta să-ți clarifici ideile și să găsești un nume bun pentru afacerea ta.
Sunt mai multe abordări atunci când cauți un nume bun. În prima fază, cel mai probabil, vei avea o listă lungă cu tot felul de variante.
Taie de pe listă numele impersonale, denumirile generice sau numele care se pronunță greu. Pentru inspirație, vezi tipuri de nume. Te mai pot ajuta și sfaturile celor din jur. Cere părerea, cu prioritate, celor care sunt în grupul tău țintă. Vei rămane cu o listă mult mai scurtă.
Următorul filtru este verificarea disponibilitații de înregistrare ca marcă a denumirii. Îți recomandam să apelezi la o firmă specializată în proprietate intelectuală. Vor face o cercetare pe denumirile tale și-ți vor da un raport cu nume similare și o recomadare dacă să mergi sau nu mai departe cu procesul de inregistrare.
Mărcile se pot înregistra local sau internațional. Costurile cu taxele sunt de aproximativ 400 euro pentru mărcile locale și de aproximativ 1.000 de euro pentru mărcile europene. Prețul diferă de numărul de clase pentru care vrei să protejezi marca. Se mai adaugă și fee-urile pentru avocați.
În paralel cu acest proces de creație și verificare legală, trebuie să cauți și disponibilitatea de a cumpăra un domeniu web. Numele domeniului o sa apară în comunicarea afacerii tale, pe mai toate materiale, iar dacă ai o afacere online e cu atât mai important. Ideal e să ai un nume de domeniu ușor de ținut minte și de asociat cu afacerea ta. Ce poți să faci dacă numele ales de tine nu e disponibil ca domeniu www.? O soluție este să adaugi la final domeniul de activitate.
De exemplu, dacă deschizi o cafenea, pe care vrei să o numești Neața, iar domeniul Neata.ro e luat, poți să încerci variantele:
vezi mai multe despre mărci înregistrate aici.
Reiau etapele de lucru:
1. Găsește un nume bun
2. Verifică dacă îl poți înregistra. Daca da, mergi mai departe, daca nu, întoarce-te la creația de nume
3. Cumpără-ți domeniul web
Multă inspirație și spor!