LogoBigger

7 etape în construcția unui brand

7 etape în construcția unui brand. Voi face o scurtă schematizare a parcursului pe care îl are un brand de la momentul zero, până când face primii pași în lume.

Ține cont că un brand nu este doar un logo, un nume. Un brand este o percepție pe care o are publicul tău despre produsul sau serviciul pe care-l oferi. Antreprenorii fac o promisiune, iar publicul evaluează dacă această promisiune a fost respectată. Un brand solid este o promisiune pe care clienții o consideră respectată.

Mă voi adresa celor două tipologii de creatori de branduri care consider că au nevoie de informații:

  1. Antreprenorul experimentat care deja vinde produse, are o cifră de afaceri constantă, dar nu are încă branduri proprii în portofoliu și s-a plafonat. Pentru el un brand este șansa de a intra pe noi piețe, de a vinde și altor categorii de public și de a crește profitabilitatea afacerii.

2. Antreprenorul începător care face un Start Up. Fie are un instinct puternic antreprenorial, fie vine dintr-o companie unde a văzut beneficiile pe care le aduce un brand coerent.

Punctul de plecare este nevoia conștientizată de un antreprenor că un brand poate să-l ajute să vândă mai mult, mai scump sau unui număr mai mare de clienți.

Procesul de branding e dificil. Presupune competențe diferite și o echipă de oameni specializați. Anumite etape nu pot fi accelerate, cum este cea de înregistrarea unei mărci. Pentru a se înhăma la acest efort e nevoie de energia unui antreprenor hotărât. Dar nimic nu-i stă în cale unui om hotărât.

Acestea sunt cele 7 etape în construcția unui brand. Sunt prezentate în ordinea pe care v-o recomand să o parcurgeți.

Etapa 1 în construcția unui brand: Brieful

Prima etapă în construcția unui brand este structurarea informațiilor într-un chestionar/brief. Uneori antreprenorii sunt oameni foarte inteligenți și au capacitatea de a se gândi la o mulțime de lucruri. Brief-ul va face ordine în idei. Aici vei răspunde la întrebările esențiale despre personalitatea viitorului brand. Care sunt atributele, beneficiile, cu cine vorbește brandul, cum vrei să fii perceput.

Etapa 2 în construcția unui brand: Contractul

Atunci când colaborezi cu o agenție de branding, îți recomand să semnezi un contract în care să fie clar specificate livrabilele, responsabilitățile fiecărei părți, costurile și termenele de predare. Ai grijă ce prevede contractul în cazul în care un nume nu trece de testul înregistrării ca marcă. Ce se întâmplă în cazul în care nu ești mulțumit din punct de vedere subiectiv de identitatea verbală sau vizuală.

Etapa 3 în construcția unui brand: Documentarea

În această etapă studiem care sunt brandurile cu care intrăm în competiție. Care este tonul vocii într-o anumită categorie de produse sau servicii. Este o etapă de research în care ne informăm despre competiție și publicul țintă.

Publicul cu care vrem să vorbim este de multe ori segmentat. De obicei nu există o singură tipologie de public. De exemplu, mama decide ce fel de pâine se cumpără într-o casă, dar tatăl poate să aleagă un anumit brand, iar dacă pâinea rămâne pe masă, pentru că nu e acceptată de copii, aceasta nu o să mai fie achiziționată.

Etapa 4 în construcția unui brand: Strategia de brand

Este foarte important ca un brand să aibă personalitate. Să poți să vorbești despre el ca despre un personaj real. În această etapă stabilim cum vrem să fim percepuți și cum de ne diferențiem. Alegem o poziționare pentru noul brand. Strategia de brand va influența identitatea verbală și vizuală și modul cum va comunica în viitor un brand. Povestea se construiește pornind de la o realitate.

Antreprenorul trebuie să aibă o viziune sau o idee de business originală. Agenția de branding va traduce obiectivele de business în obiective de comunicare. Cu cât mai clară și mai originală e ideea unei afaceri, cu atât sunt mai mari șansele ca identitatea sa să fie puternică.

Etapa 5 în construcția unui brand: Creație de Nume & Slogan

Acum stabilim identitatea verbală a noului brand. Este o etapă frumoasă în care se vede creativitatea unei echipe de branding. Vedeta acestei etape poate să fie copywriter-ul, cel pasionat de cuvinte și concepte. Propunerile de nume și slogan vor ține cont de strategia de brand aleasă. Recomandăm selectarea unei liste de nume cu potențial. Aici poți să vezi un articol cu tipurile de nume existente.

Etapa 6 în construcția unui brand: Verificarea Mărcii Înregistrate

După ce avem o listă scurtă cu nume care ne plac, trebuie să verificăm că putem să transformăm aceste creații într-o marcă înregistrată. Toate produsele și serviciile sunt organizate în 45 de clase Nisa. Înregistrarea numelor se face într-una dintre aceste clase. De exemplu un brand de haine se va înregistra în clasa Nisa 25, iar un brand de suc în clasa 32.

Procesul de cercetare a disponibilității de înregistrare a unei mărci se face profesionist de către o firmă specializată în proprietate intelectuală. Ideal este ca numele preferat să fie liber și să se poată proteja ca marcă. Mărcile funcționează ca niște active aflate în posesia unei firme sau a unei persoane fizice.

Etapa 7 în construcția unui brand: Identitatea Vizuală

După ce am stabilit numele și sloganul viitorului brand, avem nevoie de o identitate vizuală cu impact. În această etapă e foarte util de un designer sau grafician talentat. Acesta va alege un concept vizual pentru noul brand: simbolul vizual, caracterele de literă, paleta cromatică, elementele vizuale asociate brandului.  

Livrabilele etapei de construcție a identității vizuale sunt logo design, master package design, regulile de folosire a logotipului, brand book, materialele personalizate cu ajutorul cărora se va comunica profesionist: semnături online, elemente de identitate pentru comunicarea în social media, cărți de vizită, template powerpoint sau word etc.

Acestea sunt etapele pe care le parcurgem atunci când construim un brand. Mai precizez că un brand are nevoie de prezență constantă online și de un site de prezentare. De asemenea un brand trebuie susținut de un mix de comunicare pentru a crește în notorietate și vânzări.

Spor la construit branduri!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram