Agentie de branding

Rebranding sau Refreshing?

5 situații în care este utilă o schimbare de imagine

Rebranding-ul este un proces prin care o organizație sau un produs își actualizează sau își schimbă imaginea.

O improspătare a imaginii de brand presupune o intervenție minimală asupra identității vizuale sau verbale. De exemplu, o fină modernizare a logotipului sau o adaptare a sloganului, sau o nuanțare a culorilor folosite.

În 2020, BMW și-a actualizat imaginea. Logotipul nou este bi-dimensional, mai simplu și mai adaptat mediilor digitale.

Rebranding-ul este o schimbare majoră de imagine. Este generat de construcția unei noi strategii de brand și de comunicarea unei noi personalități. Un proiect de rebranding reflectă o schimbare dramatică în modul în care o marcă relaționează cu publicul său.

Un proiect de rebranding poate să însemne schimbarea numelui, a logotipului, a misiunii companiei și implică elemente de proprietate intelectuală și de înregistrare de marcă.

Un exemplu de rebranding este transformarea firmei de consultanță PricewaterhouseCoopers în pwc.

„Vedem multiple avantaje în această schimbare vizuală, ea ne ajută să comunicăm valorile și serviciile companiei mai coerent și mai puternic, mai ales în mediul online.”

Ian Powell, președinte și partener PwC UK

Vezi aici mai multe detalii despre proiect:

Avantajele unei imagini bune sunt indiscutabile. Cu toții căutăm mărcile în care avem încredere și suntem dispuși să plătim mai mult pentru senzația de siguranță pe care ne-o dau brandurile cunoscute.

Dar cum știm care este momentul oportun pentru un proiect de refresh sau de rebranding?

Am făcut o listă cu 5 situații pe care le-am întâlnit

1. Organizația a evoluat, iar imaginea de brand nu mai este reprezentativă

Planurile și valorile inițiale s-au schimbat. pe măsură ce afacerea a crescut. Imaginea de brand nu se mai suprapune cu valorile firmei de azi. Organizația are nevoie de o actualizare și de o aliniere a imaginii cu ambițiile sale de acum.

rebranding prisum

Vezi studiul de caz Prisum

2. Valoare percepută mai mare, preț mai mare

Valoarea percepută a unui brand se poate transforma. Un produs popular, devine uneori un produs de lux, care se vinde scump. Această tranziție presupune investiții în creșterea calității produsului și în comunicare. Un exemplu este marca Volkswagen, care inițial se adresa unui public foarte larg, iar acum are în portofoliu mașini din clasa premium.

Un studiu de caz foarte interesant este cel al brandului de fashion Burberry. Marca a reușit să scape de asocierea cu fenomenul hooligans și a devenit un simbol al industriei fashion de lux.

3. Gama de produse se diversifică

O tehnică de marketing este cea a vânzării unei categorii noi de produse sub un brand deja cunoscut. Este mai eficientă lansarea unui produs nou cu un capital de încredere deja existent. Publicul loial va asocia calitățile brandului cu noul produs și va avea o disponibilitate mai mare de a-l testa și achiziționa.

4. Publicul țintă evoluează

E foarte important pentru un brand să știe să comunice pe limba clienților săi.

Iar aceștia evoluează, la fel și dorințele și aspirațiile lor.

Există branduri care comunică atât cu tinerii cât și cu părinții lor. De exemplu, brandurile de cereale care trebuie să fie atrăgătoare pentru copii, dar transmit și mesaje legate de o alimentație sănătoasă pentru părinți.

5. Adaptarea la mediile digitale

Interacțiunea cu brandurile are loc, de cele mai multe ori, online.

Un brand care arăta foarte bine pe print sau pe ecranul calculatorului, nu se mai potrivește la fel de bine cu micul ecran al telefonului mobil.

Adaptarea imaginii la mediul digital, presupune o simplificare a elementelor constitutive ale identității initiale. Timpul de descifrare a imaginii este mult mai scurt, de aceea identitatea vizuală trebuie să fie foarte curată. Caracterul de literă trebuie să funcționeze la dimensiuni foarte mici. De aceea fonturile sunt pline, fără serife, în culori ferme.

rebranding Warner Bros
logo google

Bonus:

Cand nu este nevoie de rebranding

Când consumatorii sunt foarte atașați de identitatea unui brand

Clienții loiali au sentimentul de proprietate asupra brandului. Vor să recunoască elementele de identitate vizuală pe care le apreciază. Uneori schimbarea imaginii de brand nu este pe gustul clienților. Mai ales dacă aceasta este majoră și nu este percepută drept o îmbunătățire.

rebranding gap

Studiu de caz despre un rebranding ratat.

https://www.thebrandingjournal.com/2021/04/learnings-gap-logo-redesign-fail/

Concluzie

Brandurile puternice se adaptează la schimbările sociale și tehnologice, rămânând astfel contemporane și relevante pentru publicul lor.

Scrie-ne pe office@logobigger.ro dacă ai nevoie de un sfat legat de evoluția brandului tău. Echipa Logo Bigger are multă experiență în proiecte de refresh sau rebranding.

Vezi portofoliul nostru.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram